Ed Oosterhoff

Neuroloog, niet praktiserend

een neuroloog houd zich bezig met het functioneren van het zenuwstelsel, het complexe systeem van hersenen, ruggenmerg en zenuwbanen in de armen en benen, waardoor onze bewegingen en het gevoel mogelijk worden gemaakt, maar ook ons evenwicht en ons taal- en denkvermogen.

Bij het NOC zie ik voornamelijk mensen die door een ongeval letsels hebben opgelopen van de hersenen en van de zenuwbanen in armen en benen, waardoor naast bijvoorbeeld een verlamming ook gedragsveranderingen en veel pijnklachten aanwezig kunnen zijn.

Ik spreek langdurig met de client die ik alle gelegenheid wil geven om het eigen verhaal te vertellen: wat er is gebeurd en waar hij of zij precies last van heeft. Dat iemand bij mij en de andere collega’s uitgebreid de tijd krijgt om de klachten te beschrijven en ook om te vertellen wat voor impact dat op zijn of haar leven heeft gehad, wordt meestal erg op prijs gesteld. In het ziekenhuis is daar doorgaans geen tijd voor.

Na een ongeval kunnen lichamelijke problemen (en natuurlijk ook geestelijke) grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. Niet alleen wat betreft het werk, maar ook voor je hobby’s en sociale activiteiten. Als mensen dan tenslotte bij ons komen om de gevolgen van het lichamelijke letsel te inventariseren, nemen wij elke zaak heel serieus, kijken we nog eens naar foto’s en spreken wij als specialisten zo nodig ook met elkaar om te beoordelen of we wel aan alles gedacht hebben.

 

Je moet niet onderschatten wat de gevolgen zijn van een ongeval en van een jarenlang medisch behandeltraject.